Güncel Güvenlik Uyarıları

Bankacılık Kanalları ile Yapılacak İşlemler

Online bankacılık kanalımız ile;

  • Seçeceğiniz hesap ve iki tarih arasında bulunan ekstrelerinizi görüntüleyebilir, excel veya pdf dosyası olarak alabilirsiniz.
  • Seçeceğiniz iki tarih arasındaki dekontlarınızı görüntüleyebilir, excel veya pdf dosyası olarak alabilirsiniz.
Güvenlik Uyarıları

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemlerinde farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Dolandırıcılık teşebbüsüne maruz kalmanız durumunda farkındalık sağlayabilmeniz maksadıyla aşağıda yer alan bilgileri okumanızı tavsiye etmekteyiz.

Genel Uyarılar

İnternet tarayıcınızın adres çubuğunda/sekmesinde Bankamız resmi ve güncel adresi olarak https://www.kalkinma.com.tr doğru ve hatasız bir şekilde yazdığından emin olunuz.

Bankamız web sayfasından;

  • Müşteri hesabınız bulunuyorsa;
    https://online.kalkinma.com.tr/ adresinden bilgilerinizi girerek işlemlerinizi yürütebilirsiniz.
  • Müşteri hesabınız bulunmuyorsa;
    https://kredi.kalkinma.com.tr/ adresinden gerekli bilgi ve belgeleri doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Bankamız bu bilgilerin güvenilir bir şekilde muhafaza edilmesi için gerekli azami önlemleri almaya çalışmakla birlikte, siz müşterilerimize yaptığı hatırlatmalar ile sorumluluklarını belirtmektedir. Bu nedenle “Detaylı Güvenlik Uyarıları” bölümümüzü gözden geçirerek gerekli dikkatin gösterilmesini önemle rica ederiz.

Bilgisayar ve akıllı mobil cihazlarınızın (cep telefonu, tablet) işletim sistemlerini her zaman güncel tutunuz. Cihazlarınızda bulunan internet tarayıcılarının en güncel sürümünü kullanınız. Böylelikle, işletim sistemi ve internet tarayıcı yazılımından kaynaklanabilecek olası güvenlik açıklarının önüne geçebilirsiniz.

Bilgisayar ve akıllı mobil cihazlarınıza (cep telefonu, tablet) bilinmeyen veya güvenli olmayan kaynaklardan herhangi bir program yüklemeyiniz, kaynağını tanımadığınız e-posta ve SMS ile gönderilen linkleri açmayınız.

Kişisel/kurumsal bilgilerinizi talep eden, e-postalarda yer alan şüpheli bağlantılara kesinlikle tıklamayınız ve size ait bilgilerinizi paylaşmayınız.

Zararlı Yazılımlara Dikkat Ediniz

Her geçen gün gelişmekte olan teknoloji ile birlikte cep telefonları da zararlı yazılımların hedefi haline gelmiş durumdadır ve işletim sistemi fark etmeksizin, kötü amaçlı kişi ve gruplarca ele geçirilmeye çalışılmaktadır.

Akıllı mobil cihazınızda yüklü durumdaki mobil uygulama marketlerinde (Google Play Store, Apple Store, Windows Store vb.) yer alan çoğu kötü amaçlı uygulama, zararlının kendisini değil, zararlıyı indirecek başka bir uygulamaya yönlendirme yapacak şekilde çalışır.

Mobil uygulama marketlerinden indirilebilecek zararlı uygulamalar çoğunlukla Türkçe olup, içerisinde Numara Sorgulama, Döviz Alım-Satım-Çeviri, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tapu Sorgulama, Araç Alım-Satım, Para Muhasebesi, Sanal Cüzdan, HGS/OGS sorgulama/yükleme, Akbil sorgulama gibi isimleri ve finansal kategorileri veya dini temalı uygulamaları taklit etmektedir.

Zararlı yazılımlar, gönderilen kötü amaçlı SMS’ler ve e-postalar üzerinden yayılabilmektedir.

Zararlı Yazılımlara Karşı Nasıl Daha Güvende Olabilirsiniz?
  • Alternatif/resmi olmayan uygulama marketlerinde veya bilinmeyen kaynaklarda çoğunlukla güvenlik sistemleri veya kontrolleri mevcut olmamaktadır. Bu nedenle, mobil uygulama indirmek için daima resmi uygulama marketlerini kullanınız. Resmi uygulama marketleri dışındaki ortamlardan mobil uygulama kesinlikle indirmeyiniz.
  • Bilmediğiniz kaynaklardan gönderilen veya tanıdığınız kişilerden şüpheli olduğunu düşündüğünüz başlıklarla tarafınıza ulaşan SMS, WhatsApp, e-posta vb. iletilerindeki bağlantılara tıklamayınız.
    Kişisel bilgilerinizi, şifreniz vb. hassas bilgileri kesinlikle bilgisayarınızda ve akıllı mobil cihazlarınızda açık bir şekilde saklamayınız. Kimliğiniz son derece önemli ve size özel bir belgedir. Bu nedenle kimlik, ehliyet, pasaport gibi kişisel belgelerinizin taranmış görüntüsünü bilgisayarınızda saklamayınız.
  • Bankacılık işlemi gerçekleştirdiğiniz kişisel ya da iş akıllı mobil cihazlarınız, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda anti virüs programı bulunduğundan ve programın sürümünün güncel olduğundan emin olunuz.
Sahte Hesaplara ve Reklamlara Dikkat Ediniz

Sosyal medya ve her türlü iletişim platformu üzerinden Bankamıza ait unvan ve logo kullanılarak düzenlenen sahte kampanyaları göz ardı ediniz. Reklam bağlantılarına kesinlikle tıklamayınız ve bu bağlantılar aracılığıyla herhangi bir bilginizi kesinlikle paylaşmayınız. Kötü amaçlı kişiler kart bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifreniz, cep telefonunuza gönderilen tek seferlik SMS işlem onay şifreniz gibi size özel bilgileri elde etmek için pek çok türde sahtecilik ve dolandırıcılık teşebbüsünde bulunacaktır. Hiçbir koşul ve durumda, müşterilerimizden sözlü veya yazılı olarak bu bilgiler talep edilmeyecektir.

Dolandırıcılık Aramalarına Dikkat Ediniz

Kendilerini avukat, polis, savcı, bankacı olarak tanıtan veya sosyal medya/e-posta üzerinden arkadaşınız ya da ticaret yaptığınız şirket gibi davranan (hesabı ele geçirilen arkadaşlarınız veya iş ortaklarınız gibi davranan kötü amaçlı kişiler) dolandırıcılar olabilir. Bu kişilerin amacı size ait elektronik bankacılık şifrelerinizi, kimlik bilgilerinizi ya da erişim bilgilerinizi ele geçirerek dolandırıcılık faaliyetleri yürütmektir.

Şifre ve bilgi güvenliğiniz için; sizi arayan ve bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen kişilere cevap vermemenizi önemle rica ederiz.

SIM Kart Dolandırıcılığına Dikkat Ediniz

Mobil cihazınızın ya da SIM kartınınız çalınması veya kaybolması halinde en kısa sürede Bankamıza bildirimde bulununuz. Cihazınızı başkasına devretmeden önce içerisindeki bankacılık uygulamalarını sildiğinizden ve elektronik bankacılık oturum açma bilgilerinizi kaldırdığınızdan emin olunuz. Telefon numaranızı değiştirmeniz halinde, elektronik bankacılık tarafında kayıtlı telefon bilginizi güncellemeyi unutmayınız.

Tarayıcı Güvenliği ve Güvenlik Sertifikaları Kontrol Ediniz

Bankamızın internet adresine arama motorlarından değil, mutlaka tarayıcınızın adres çubuğu kısmına “https://www.kalkinma.com.tr/” yazarak erişim sağlayınız. İnternet şube adresinin “https://online.kalkinma.com.tr/" olmasına dikkat ediniz.

Kalkınma Yatırım Bankası SSL Güvenlik Sertifikası, ağ üzerindeki bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla kullanılan bir protokoldür. SSL sertifikalı bir adres ile yapılan bilgi alışverişi sayesinde bilgi, gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenir ve sadece doğru alıcı tarafından deşifre edilebilir. Bu sayede bilginin gizliliği ve bütünlüğü korunabilmektedir.

Güvenliğiniz için Bankamız internet sayfalarında; "GlobalSign RSA OV SSL" sertifikaları kullanılmaktadır. Tarayıcınızdaki adres çubuğunuza Bankamız adresini yazdığınızda, genellikle (tarayıcı çeşidine göre değişebilir) sitemizin önünde yer alan kilit simgesine tıklayarak, güvenilir bir site olduğuna ilişkin sertifika detaylarına ulaşabilirsiniz.

Eğer güncel bir tarayıcıya sahip iseniz, sitenin sahte bir site olduğuna dair ibare tarayıcı tarafından yapılacak uyarı ile belirtilir veya yine adres satırında yer alan ünlem simgesine (tarayıcı çeşidine göre değişebilir) tıklayarak uyarıyı görebilirsiniz.

Bu nedenle Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari gibi güncel bir tarayıcı kullanmanızı ve belirli aralıklarla firma resmi sitelerinden tarayıcılarınızı ücretsiz olarak güncellemenizi ya da tarayıcı özelliklerinden otomatik güncelleme özelliğinin açık tutularak versiyonunuzu güncel tutmanızı önermekteyiz.

Kablosuz Ağlara Yönelik Güvenlik Uyarıları

Wi-Fi, Bluetooth, kızılötesi gibi kablosuz yöntemler cep telefonlarına yetkisiz erişim riski doğurabilmektedir. Bu nedenle güvenliğinden emin olmadığınız kablosuz ağları kullanmayınız.

Bluetooth, Airdrop vb. ağlar üzerinden gelen, kaynağını ve güvenilirliğini bilmediğiniz dosyaları kabul etmeyiniz ve ihtiyaç duymadığınız zamanlarda bu erişimleri kapalı tutarak güvenliğinizi artırınız.

Bankamız Bilgi Sistemleri Bakım/Çalışma Duyurularına İtibar Ediniz.

Web sitemizde veya Bankacılık sistemlerimizde yapılacak planlı bakım çalışmaları için Bankamız web sitesindeki duyuruları takip ederek bilgi alabilirsiniz. Bu ve benzeri çalışmalar sitemiz aracılığıyla müşteri ve paydaşlarımıza duyurularak, çalışma sonrasında sistemlerimiz en kısa sürede hizmet vermeye devam edecektir.

Güçlü Şifre Oluşturma Ve Şifre Alışkanlıkları Rehberi

Bankamız sistemlerine ulaşırken kullanacağınız şifreler, güçlü olarak tanımlanan şifreler gibi aşağıdaki şekilde olmalıdır:

  • Hem büyük hem küçük harf (örneğin; a-z, A-Z).
  • En az bir alfabetik, bir sayısal ve bir özel karakter (örneğin; !@#$ %^&*()_+|~-=\`{}[]:";'<>?,./)
  • Şifre uzunluğu en az 10 karakter

içermelidir.

Ayrıca şifrelerin kırılması / tahmin edilerek ele geçirilmesi ile ilgili risklerin azaltılması için güvenli şifreleme alışkanlıklarının benimsenerek;

  • Sözlüklerden, ansiklopedilerden alıntılanarak kullanılan bütün (herhangi bir dildeki) kelimeler,
  • Kolayca tahmin edilebilir kişisel bilgileri içeren kelimeler (aile bireyleri, evcil hayvan isimleri veya hobiler gibi) veya bilgisayar terimleri ve isimleri (örneğin komutlar),
  • Telefon numaraları, doğum günleri ve adres içeren kelimeler,
  • Önceden kullanılan şifreler,
  • Abcd, aaa, bbb gibi ardışık alfabe harfleri,
  • 1234, 5432, 2367, 1111 gibi ardışık sayılar,
  • Düz veya tersten yazılan qwerty, zyxwvuts gibi sıralı kalıplar

gibi yukarıda belirtilen kullanımlardan kaçınılmalıdır.